top of page
תמונת הסופר/תהמכללה הצבאית למד"ה

מצגות או לא להיות - 5 כלים לבניית מצגות טובות יותר

נכתב על-ידי איילה אלון

כבר הרבה שנים שמצגות הן חלק בלתי נפרד מחיינו ואנו משתמשים בהן בדיונים, להעברת נתונים, לספר סיפור וליצירת פלטפורמה משותפת לשיח בפגישות.

פה לא נדבר על האם נכון או לא נכון להשתמש במצגת כפתרון או האם פאוור-פוינט של מיקרוסופט היא האופציה העדיפה מבין הקיימות בשוק, אלא נדבר על המקורות מהם תוכלו לשאוב את החומרים הטובים ביותר כדי למקסם את המסרים שלכם.


ראשית, לפני שנעבור לכלים, ברשותכם אזכיר בקצרה את חוק זכויות יוצרים, החוק קובע שאין לעשות שימוש ביצירה או בחלקים ממנה ללא אישור הבעלים של היצירה. לעניינו, היצירה יכולה להיות – תמונה, טקסט, ציור, איור, יצירה מוסיקאלית, סרטון, שבלונה של מצגת פאוור-פוינט וכדומה.

החוק מתייחס לשני אספקטים:

  • המוסרי - חובה לתת קרדיט לצלם / כותב / יוצר היצירה / הבעלים על זכויות היוצרים. בנוסף, אין לעשות ביצירה שינוי או עיוות הפוגם באותה יצירה ללא קבלת אישור בכתב מהיוצר.

  • הכלכלי - במסגרת בקשת אישור השימוש, יכול הבעלים על היצירה לבקש תמורה כתנאי עבור שימוש ביצירה שלו.

חשוב להכיר שהפרה של חוק זכויות יוצרים יכולה לגרור תביעה משפטית של 100,000 ₪ להפרה כללית ועוד 100,000 ₪ להפרה מוסרית (גם ללא הוכחת נזק). הדרך להימנע מהפרה של החוק הוא להשתמש במאגרים חינמיים המאפשרים לעשות שימוש בתמונות/חומרים ללא תשלום, אך חשוב לשים לב להגדרות בכל תמונה כי ייתכן שלא נדרש לשלם, אך נדרש לציין את מקור התמונה או לאזכר את יוצר היצירה.

כמובן שהמובא לעיל הוא חלק קטן מתוך החוק והאמור בחוק המלא הוא הקובע.


01 מה יש לפאוור-פוינט להציע לנו

רגע לפני שאנחנו עוברים למאגרים חיצוניים כדי לחפש תמונות ואייקונים יש למיקרוסופט חידוש מדהים למשתמשי אופיס 365.

בלשונית "הוספה"(Insert) קיימת אפשרות לבחור בהוספת "סמלים"(Icons), האפשרות תפתח עבורכם חלונית שתאפשר לכם להוסיף אייקונים, תמונות, תגזירי דמויות וסטיקרים(את הסטיקרים הייתי משאירה מחוץ למצגות מקצועיות). מיקרוסופט משדרגים כל הזמן את המאגרים שלהם ומומלץ ראשית לבדוק מה יש להם להציע.



02 מאגרים לשימוש חינמי בתמונות

האימרה ש"תמונה שווה אלף מילים" בהחלט כבר הפכה לקלישאה, אבל קלישאה נכונה. תמונה טובה תעזור לכם להעביר את המסר שלכם טוב יותר ותסייע בהורדת העומס מהשקף.

ישנם מאגרי תמונות בתשלום כמו shutterstock.com או adobestock.com למי שמעוניין בתמונות איכותיות ולא אכפת לו לשלם סכום של כמה דולרים עבור כל תמונה(הסכום תלוי בגודל החבילה הנרכשת), אך כמו שציינתי יש מאגרי תמונות חינמיים שמספקים את הסחורה.

הראשון (והמומלץ ביותר) שבהם הוא pexels.com, המאגר מאגד תמונות שקיימות באתרים חינמיים אחרים, לכן כדאי לפנות אליו לפני שפונים לאתרים אחרים. יתרון נוסף לשימוש באתר הוא שניתן להוסיף אותו כתוסף לפאוור-פוינט כך שאת החיפוש אתם עושים מבלי לצאת מחלון התוכנה. תוכלו לחפש תמונה לפי מילת מתפתח, צבע או גם וגם.

מאגרים נוספים הם:


אם אתם מחפשים תמונות של נשיאים, ראשי ממשלה, שרים, אתרים ואירועים מהיסטוריית מדינת ישראל קיימים 2 מאגרי תמונות של לע"מ (לשכת העיתונות הממשלתית) –

הראשון הוא המאגר "אוסף התצלומים הלאומי" – ניתן להוריד את הצילומים, ללא תשלום ובכפוף לתנאים כפי שמופיעים בלשונית "תנאי שימוש". קישור: http://gpophoto.gov.il/haetonot/default.aspx

השני הוא מאגר של תמונות מתקופת טרום הקמת המדינה: על פי חוק זכויות יוצרים הישראלי, על תמונות שצולמו בשטח מדינת ישראל עד קום המדינה לא חל שום סוג של זכויות יוצרים – הן שייכות לציבור (נחלת הכלל). קישור:

03 אייקונים

הפאוור-פוינט מספק מאגר גדול של אייקונים (למשתמשי אופיס 365), ניתן לבחור בסגנון האייקון ובהמשך לצבוע אותו כך שיתאים לסגנון ולעיצוב המצגת.

שימו לב שהאייקונים שבחרתם הם כולם באותה שפה עיצובית, שכן שימוש באייקונים בסגנונות שונים יגרמו למצגת שלכם להיראות לא מקצועית, מבולגנת ועמוסה.

למשל בדוגמה הבאה, בחלקה העליון של התמונה ניתן לראות כי האייקונים הם בשפות עיצוביות שונות לעומת האייקונים בחלק התחתון.

במידה ותרצו קיימים מאגרים נוספים להורדת אייקונים:

04 סרטונים

סרטונים מוסיפים תנועתיות לפרזנטציה, ניתן להשיג סרטונים בתשלום, אך לרוב מדובר בתשלום גבוה שלא מצדיק את העלות. בהרבה מאתרי התמונות החינמיים קיימים גם סרטונים לשימוש בחינם, אז אם חשקה נפשכם בסרטון לטובת המצגת, בדיוק בשביל זה קיימים המאגרים הבאים:

05 פונטים

תראו, בקשר לפונטים, יש לי רק דבר אחד לומר – תפסיקו להשתמש בפונטים David, Ariel ו- Times new roman במצגות שלכם! עבר זמנם! הגיע הזמן להתקדם!

בבואכם לבחור פונט למצגת שלכם מומלץ לבחור פונט מסוג 'גופנים ללא תגים' המוכרים גם בשם - sans serif. בנוסף, מומלץ לבחור בפונט שקיים בעברית וגם באנגלית. זה יחסוך לכם לערוך את עריכת הפונטים בכל פעם שתשנו את שפת הכתיבה. אם ברצונכם להשתמש בפונט שכבר קיים בתוכנה מומלץ להשתמש בפונט Calibri.

פונטים חינמיים ניתנים להורדה בgoogle fonts ויש כמה פונטים מומלצים: בראש ובראשונה Assistant, ואם עדיין פחות התחברתם (לא ברור למה?!) קיימים הפונטים : Alef, Arimo, Varela round, Rubik ו- Heboo.



עכשיו זה הזמן ללכת ולבדוק כיצד אתם יכולים לשדרג את המצגת שלכם. כמובן, שיש עוד המון כללים שיש לשים לב אליהם בבואנו לבנות מצגת, אך הכלים האלו הם נקודה טובה להתחלה.

יש עוד כלים שתרצו לשמוע עליהם? נושא מסוים שהייתם רוצים שאתמקד בו? מוזמנים להגיב בתגובות או לשלוח הודעה.

2,157 צפיות0 תגובות

Σχόλια


bottom of page