פיקוד ומנהיגות בחירום - התמודדות עם השפעות הקורונה- לקראת שבוע 3
נכתב על-ידי המערכת הסוציולוגית בחיל-האוויר
התפשטות הקורונה מלווה בהשלכות ואתגרים פיקודיים, להלן ניתוח תמונת החוסן הארגוני והמלצות לחשיבה ופעולה למפקדים לקראת השבוע המתקרב.
חוסן עוסק ביכולת של אדם או קבוצה/ארגון להתמודד עם משבר. מדובר בהסתגלות למצב החדש תוך פגיעה מינימאלית בתפקוד, ועיצוב הארגון ביעילות ובגמישות בהתאם לצרכים החדשים.
מאפיינים שמתפתחים ככל העיסוק בהתפרצות הקורונה גובר:
חירום מסוג אחר. התמודדות חדשה שמצריכה התארגנות חדשה. הכלים הקיימים כבר לא תמיד מתאימים. תופעות של יצירתיות וחדשנות מופיעות ברמות השונות בארגון.
האויב אינו נראה ולעיתים מקבל פנים דרך קורבנותיו. שפה חדשה בארגון נוצרת, כמו "מזוהם", "בלתי נחוץ". שפת הרחקה, חשדנות, זהירות.
רמת המודאגות של הפרט גבוהה. ההסגר במדינה משפיע על כל בית, העורף בהתמודדות חדשה שלא נחוותה כמותה. פחד מופיע גם בקרב אלו שתפקידם אינו מהווה איום בדרך כלל (לא רק מי שחוצה קו או עולה לאוויר). תומכי לחימה ושותפים למעגל שלישי ללחימה חווים קונפליקט אל מול הצורך להגיע לבסיס ובכך לסכן את בריאותם.
חוסר וודאות הולך וגובר בקרב האוכלוסייה האזרחית עקב הגדרות מחמירות, משפיע גם על המשרתים ועל יכולתם להתמודד עם שתי חזיתות – בבסיס ובבית. משאבים פיזיים ונפשיים הולכים ומתכלים.
שינויים רבים ותכופים עולים מתוך הצורך בהתארגנות מחודשת. כל שינוי בעל משמעויות חדשות על הארגון – נדרשים למעגל עיבוד – קבלת החלטות – הטמעה מהיר בארגון.

שינוי תפקידים מסורתיים בתוך הצבא - הקמ"ן הוא הרופא, האויב הוא החולה, וכו'.
למול העליה בכמות החולים במדינה- הצפי לשבועות הקרובים כי ריבוי החולים והמבודדים ייצר "חורים" בפיקוד ובקרב החיילים במקומות מסוימים, ועלולים לייצר קושי ברציפות הפעולה.
ההמלצות הבאות מבוססות על מודל החוסן הארגוני בחיל האוויר (מצורף בנספח א') והן מורכבות מ-4 רמות התייחסות: הפרט, המפקד, היחידה והמערכת.
א. ברמת הפרט – האופן בו כל אדם מתמודד באופן אישי עם האירוע, בדגש על תחושת המסוגלות וההתמודדות הרגשית. התמודדות זו תהיה שונה בין אדם לאדם, והמטרה היא לזהות את המרכיבים המשפיעים (אישי, משפחה, תפקיד) ולחזק את הכוחות העומדים לרשות כל אחד.

ב. ברמת הפיקוד – להלן מפורט מהו סגנון המנהיגות המתאים לרגעי חירום ומשבר ומהן הפעולות המסייעות לארגון להתמודד.

ג. ברמת היחידה אחד הגורמים המשמעותיים ביותר שעוזרים להתמודדות הוא הלכידות הקבוצתית. יחידה עמידה היא מאוחדת, עם תרבות מקדמת ואליה אנשים חשים שייכים ומחויבים. המטרה היא לוודא שהקבוצה תהווה מקור תמיכה משמעותי ומחזק עבור אנשיה.

ד. רמת הארגון מתייחסת להיבטים מערכתיים שהם מעבר ליחידה, והשפעתך עליהם עשויה לתרום להתמודדות טובה יותר של הארגון כולו.

מודל החוסן הארגוני
מודל החוסן הארגוני נכתב על ידי המערכת הסוציולוגית כחלק מתפיסת הרציפות החיילית שגובשה. המודל עוסק בחיזוק היכולת להתמודד עם משברים ולחימה – לפני האירוע, תוך כדי האירוע, ואחרי האירוע. הוא מניח שחוסן ארגוני הוא תהליך מתמשך אותו ניתן לחזק ולפתח, בכלל הרמות הרשומות. המודל מייחס חשיבות למשימה הייחודית של כל ארגון, משימה המגדירה את אופי העבודה, את התרבות, את מאפייני האנשים והפיקוד ועוד.
