top of page

פיקוד בבידוד


נכתב על-ידי פנינה נוימן


המציאות החדשה אליה נקלענו מספקת אתגרים לא מעטים עבור כולנו, מפקדים ופקודים. להשתנות וחוסר הוודאות והחששות המורגשות על ידי כלל האוכלוסיה מתווסף גם הקושי לתפקד במשבר שאיננו מסוג המשברים שאנו כארגון רגילים להחלץ ולשמש בהם שחקן מרכזי, תחושת המשמעות המיידית של העשייה בימים אלה מטשטשת. מפקדים לא מעטים נקלעו למצב שבו הם נאלצים לשהות בבידוד, מטרת מסמך זה היא לנסות לתת מספר כלים פרקטיים לפיקוד מתוך בידוד, כלים אלו טובים גם בימים כתיקונם בפיקוד על צוותים מורכבים ופיקוד מרחוק.





מול צוות המפקדים הכפופים לכם:

המשימה העיקרית העומדת בפני המפקד היא היכולת לייצר מרחב פעולה שמתאפיין ב "ביטחון פסיכולוגי" – מרחב שבו יתאפשר לפקודים להביע את עצמם בפתיחות, לשאול שאלות, להעלות קשיים לבקש סיוע (מעמיתים ומפקדים) לדווח על טעויות ולהעלות הצעות לשיפור. פיתוח או שמירה על מרחב פעולה שכזה מאפשרת עצמאות, יוזמה וחשיבה מערכתית הנדרשות לתפקוד מיטבי בעיקר כאשר המפקד לא יכול להיות נוכח. התנהגויות המעודדות "ביטחון פסיכולוגי" הן נגישות – זמינות והקשבה, הזמנה לקבל מהם משוב ולשמוע את דעתם ודוגמא אישית של הודאה בטעויות והפקת לקחים.

בנוסף, חשוב מאוד לשקף את תמונת המצב הארגונית- הגדולה: צה"ל, יחידה – להעביר לכולם עד אחרון החיילים הערכות מצב, עדכונים וגם פרשנות פיקודית אישית של המצב עם מסרים יותר ספציפיים ודירקטיבות. לנוכחות פיקודית במצבים כאלה יש משמעות גם בהיבטי יציבות ורציפות תפקודית, כדאי להעביר לפחות חלק מהמסרים בצורה אישית -סרטון, הקלטה, מסמך חתום ע"י המפקד.

לשמחתנו הטכנולוגיה מאפשרת לנו לקיים תקשורת מגוונת עם הפקודים גם מרחוק. חשוב מאוד לבחור את הפלטפורמות המתאימות להתקשרות מול כל פקוד בנפרד ומול כל קבוצת פקודים. הפלטפורמה צריכה להיות נגישה, אמינה ולאפשר לכם ולפקודים להרגיש בנוח. חשוב כן לייצר מצב של קשר עין וקול ולא לנהל הכל בהתכתבות. ישנם מסרים שעוברים דרך שפת גוף שחשוב להיות רגישים אליהם.

כדאי מאוד להשתמש בטכנולוגיה גם כדי לחזק את הקשרים בתוך הצוות -לקיים ישיבות משותפות וגם למידה משותפת. לנהל קבצים משותפים של מעקב אחר משימות שבהם יש מקום להצפת אתגרים וקשיים, להצעות לשיפור ולסיוע הדדי.

חיזוק הקשרים בתוך הצוות ללא תווך המפקד -באמצעות חלוקת תפקידים ומשימות והגדרת תחומי אחריות משותפים בהם קיים מרחב קבלת החלטות משמעותי, עידוד התייעצויות בין חברי הצוות ללא מעורבות המפקד תוך ניצול נקודות החוזקה והיתרונות היחסיים של כל חבר צוות -ההכוונה והעידוד לחיזוק הקשרים יגיעו מהמפקד.

הווי – חשוב לייצר דרך הפלטפורמות הטכנולוגיות גם הווי, הומור נושאי, שיתוף בסיפורים אישיים וחוויות על מנת להעמיק את תחושת הלכידות גם כאשר היא לא מתקיימת במובן הפיזי שלה, וגם כדי לספק עוד כלים להתמודדות רגשית עם המצב המשברי.


ברמה האישית – אל מול כל פקוד:

1. יצירת משמעות – חלק לא קטן מהפקודים עלול להגיש חוסר תוחלת בביצוע משימות שגרה כאשר אין שגרה או בקידום משימות שלא ברור מתי יהיו רלוונטיות שוב. כדאי לייצר עבור הפקודים גם משימות בעלות ערך מיידי לארגון או לצוות ובכך להגביר את המוטיבציה והחיוניות.

2. שמירה על קשר – שיח פורמלי ובלתי פורמלי: דאגה ואכפתיות לפקודים ולסביבתם, שיח על תחושות אישיות והתמודדות עם המשבר בנוסף לשיח המקצועי סביב משימות ,בקרה, חניכה והכוונה – כמו בשגרה. להיות רגישים אבל לא לוותר, לא לייצר מצב של תקיעות אלא של התקדמות ותנועה.

נקודה אחרונה אך חשובה: הבידוד מייצר התמודדות עם מורכבות גדולה ברמה האישית: הגבלת המרחב, התקשורת הבינאישית, הנטל על בן הזוג והריחוק מהמשפחה וגם היכולת לפעול ולהיות נוכח שהיא בעלת משמעות וערך לעשיה הפיקודית בימים של שגרה ובעיתות של אתגרים ביטחוניים. זוהי התמודדות לא פשוטה ברמה האישית, לא כדאי "להעלים" אותה, אפשר לחלוק את התובנות עם הסביבה (כל אחד לפי מידת החשיפה המתאימה לו והתאמת החשיפה לכל פקוד) על מנת לייצר הזדהות והבנה יותר שלמה של המציאות והמצב התודעתי שבו המפקד מקבל את ההחלטות. הזדהות והבנת ה” state of mind” וגם המגבלות העומדות בפני המפקד בבידוד מביאה אנשים להיות פרואקטיביים -יוזמים ושותפים יותר לתהליכי החשיבה וקבלת ההחלטות על ידי הרחבת היכולת לבצע הערכת מצב. בנוסף, לנצל את ה"ריק" לחשיבה רפלקטיבית ולמידה אישית גם על ההתמודדות עם ההזדמנויות והאתגרים שהבידוד מזמן.

18 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page